به گزارش خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، آیتالله جوادی آملی در دیدار با جمعی از نخبگان کانونهای فرهنگی هنری مساجد که روز گذشته (14 تیرماه) در مسجد احمدآباد دماوند برگزار شد، گفت: بهره فراوان اهل قرآن بودن، «عبرت آموزی» است که خودِ آیات قرآن نیز به آن اشاره دارند.
وی افزود: اگر روایات ما «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ» را گاهی به قرآن و گاهی به عترت تفسیر کردهاند، به این دلیل است که آنها یک حقیقت هستند که گاهی به صورت علی و اولاد علی (ع) و نیز گاهی به صورت صور قرآنی ظهور میکند، علی و اولاد علی(ع)، حقیقتا قرآن ناطق هستند، یعنی اگر قرآن بخواهد به صورت انسان درآید، چهارده معصوم (ع) میشود و اگر این چهارده معصوم (ع) بخواهند به شکل کتاب درآیند، قرآن میشوند.
این مرجع تقلید، خاطرنشان کرد: راوی حقیقی کربلای سید شهیدان (ع) همان کارِ مفسر قرآن، یک مسجدی و خادم مسجد را انجام میدهد و آن که کانون قرآنی را راهاندازی میکند، همان کارِ کربلاییها را انجام میدهد و این کارها باید با هم پیش روند، بنابراین راه را به ما نشان دادند و راه، مشخص است، قرآن و عترت (ع) هر دو نور هستند و این نورانیت میتواند در یک کانون قرآنی مسجدی یا در زیارت حرم سالار شهیدان و ائمه معصومین (ع) باشد.
جوادی آملی اظهار کرد: انسان باید مدام اعمال خود را محاسبه کند «حاسِبُوا اَنْفُسَکُم قبلَ اَن تُحاسَبُوا» همانطور که یک فرد دارای اضافه وزن، مدام خود را وزن میکند، اگر این راه را طی کردیم، آنگاه بخش سوم، یعنی مرگ اختیاری «مُوتُوا قَبلَ اَن تمُوتُوا» به دست میآید و از فرومایگی و پستی به سوی سعادت بالا میروید.
وی گفت: بزرگان دین به ما گفتهاند، اینکه خدای سبحان به ما درباره اعطای نعمتهایی چون باغ، دامداری و کشاورزی میگوید، انسان باید بفهمد چه خبر است، یعنی ای انسان! اینها برای شما است.
این مرجع تقلید درباره اهمیت علم، بیان کرد: امام سجاد (ع) میفرمایند، وقتی خدا از علما نام میبرد، آنان را با ملائکه، یکجا ذکر میکند «شَهِدَ اللَّهُ أَنَّهُ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ وَ الْمَلائِکَةُ وَ أُولُوا الْعِلْمِ قائِماً بِالْقِسْطِ» و کسانی که گرفتار «اَجوَفَین» هستند را با دام یاد می کند، غرض این است که رشته کار، دست امام عصر (عج) است و هر اندازه که از آن بهره بردیم، زمینهای برای بهرهبرداری بعدی میشود.
جوادی آملی گفت: انسان باید خود را همیشه وزن و محاسبه کند بنابراین ما هم ترازو داریم اما وزنِ این ترازو، سنگ نیست، ما نماز و دین را با سنگ نمیسنجیم، در یک کفه این ترازو، حقیقت و در کفه دیگر، اعمال مانند نماز و روزه است، در دنیا، سنگ را در کفهای و نان را در کفه دیگر قرار میدهیم اما در عرصه دین، سخن از سنگ نیست؛ بلکه در سویی، حقیقت و در سوی دیگر، اعمال است.
نیازی به بگیر و ببند نیست چون جامعه را با عقل اداره میکنند
وی افزود: اگر راویان راه عشق و ما به اندازهای که دستور دادهاند، عمل کنیم، این کشور، موفق خواهد شد بر این اساس نیازی به بگیر و ببند نیست زیرا جامعه را با عقل اداره میکنند.
این مفسر قرآن با اشاره به برتری قلم عالم بر خون شهید، گفت: ما این همه آثار علمی داریم، چگونه نمیتوانیم، کشور را موفق کنیم؟ وقتی خبر آورده اند از مرز شلمچه، چند شهید آورده اند، آن روز، کشور موفق است، وجود مبارک پیغمبر (ص) فرمودند «مداد العلماء افضل من دماء الشهداء» زیرا قلم، شهیدپرور است؛ پس چرا این همه عالِم، مرکب، کتاب و متون داریم، آثار پیشرفت در شهر و کشور مشخص نیست.
جوادی آملی اضافه کرد: وقتی چند شهید وارد کشور می شوند، قصه دیدنی است و حوزویان، دانشگاهیان، بازاریان و دیگران میآیند و فضا، فضای معطری است، کشوری که چنین فضایی دارد، پیشرفت میکند و راه آن مشخص است، کشوری که معطر به بوی شهید میشود و چنین فضایی دارد، شاید چند علف هرز هم داشته باشد، که قابل تحمل است، اما نباید بوی گناه بدهد.
این مرجع تقلید در پایان ضمن تقدیر از فعالان مسجدی و نخبگان کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور و فعالان در زمینه عترت و کربلای حضرت سیدالشهدا (ع)، خاطرنشان کرد: تلاش ما باید این باشد که این ریسمان الهی را چنگ بزنیم که به دست ما است و هم قدر خود را بدانیم که می دانیم در کشوری ولایی با داشتن آثار بسیار علمی زندگی میکنیم، حوزههای علمیه و دانشگاههای ما میتوانند طوری باشند که کشور را موفق و معطر به نور علم و فضای معنویت کنند.